RSS Facebook

Článek 

Nová kniha o Ještědu

30. 05. 2012 | autor: Liberec:Reichenberg

Josef Lukeš, Vladimír Vele, Václav Lábus, Pavel D. Vinklát: JEŠTĚD, hora sportů a turistiky.

 

Publikace Ještěd, hora sportů a turistiky se poprvé detailně věnuje všem zimním a letním sportovním odvětvím i turistickým aktivitám provozovaným na Ještědském hřbetu od dob prvních průkopníků až po současnost. Ještěd je více než sto let neodmyslitelně spjat především s lyžováním, proto je lyžařským disciplínám a proměnám zimního střediska, nejmarkantněji v souvislosti s MS v klasickém lyžování 2009, věnován podstatný prostor. Můžeme tak krok za krokem s hlavními autory publikace Josefem Lukešem a Vladimírem Velem, kteří od roku 1945 prožili na Ještědu jako sportovci, činovníci i členové Horské služby většinu svého života, sledovat, jak se budovaly sjezdové tratě, vleky, lanovky, chaty, zakládaly tělovýchovné jednoty, oddíly, lyžařská škola... Mnohdy unikátní dokumenty a fotografie přibližují závodní, sportovní, turistické a rekreační aktivity, jež se na Ještědském hřbetu provozují: sjezdové lyžování, skoky na lyžích, skibobový sport, běžecké lyžování, běhy do vrchu, orientační běh, horolezectví, závěsné létání, cyklistika, pochody turistů, soutěž „stovkařů“ v počtu výstupů na vrchol a mnoho dalších. Publikace neopomíjí ani osudy významných staveb, historii ještědské lanovky, činnost horských záchranářů a rovněž se věnuje některým přírodním fenoménům Ještědského hřbetu, jehož větší část byla vyhlášena za přírodní park. Kniha je i jistým poděkováním stovkám brigádníků, kteří areál léta nezištně budovali a zvelebovali, aby tak Liberec získal vynikající zázemí poskytující široké možnosti sportovního a rekreačního vyžití.

 

 

Vydává nakladatelství KNIHY 555 Liberec, plnobarevná publikace, Formát 17x24, 264 stran, cena 395 Kč (u nakladatele s 15% slevou)

 

Nakladatelství KNIHY 555 Vás zároveň srdečně zve na přátelské setkání u příležitosti vydání této knihy. Ve čtvrtek, 7. 6. 2012 v Experimentálním studiu v Lidových sadech. Setkání se zúčastní kromě autorů také sportovní hosté, mj. Dalibor Motejlek a Milan Bábovka

[IMG]

[IMG]