RSS Facebook

Karta stavby 

Rodinný dům pod Ještědem

 
Liberec - Horní Hanychov
Ober Hanichen
Autor:
Jana Medlíková - (Atelier David)
Účel stavby:
Obytný dům
Výstavba:
2006 - 2007
O stavbě

Dům na východním svahu Ještědského hřebene pro čtyřčlennou rodinu byl umístěn do horního cípu pozemku tak, aby byla maximálně využita zahrada, poskytovala co nejvíce soukromí s dostatečným odstupem od vjezdu na pozemek, aby venkovní pobytové prostory byly výhodně orientované a zároveň byl umožněn výhled z domu na město Liberec a Jizerské hory. Dalšími požadavky mladé rodiny byl střídmý dům s otevřenou vnitřní dispozicí, netradiční vzhled a materiály v interiéru, vše s ohledem na energetickou náročnost domu a využití alternativních zdrojů energie.
Hloubkově mořené, vertikálně kladené obložení doplňuje na pohledově méně exponovaných stranách betonová stěrka. Dřevo i kontextuálně souzní s nedalekým lesem, neboť dům se nachází pod východním zalesněným svahem Ještědského hřbetu. Dům se nekompromisně hlásí k abstraktně-geometrické estetice, k hledání čisté, možná až přísné krásy. Zastřešené předdveří je rámováno domovní stěnou a na druhé straně opěrnou zítkou z pohledového betonu. Z malé předsíňky vstoupíme do schodišťové haly, umožňující příchod do obývacího pokoje nebo do tzv. herny. Obývací pokoj, spojený s kuchyňským koutem, má díky velkému obdélnému oknu zprostředkován krásný výhled na Liberec a Jizerské hory. Zastínění zajišťují venkovní horizontální žaluzie. Centrálním prvkem pokoje je krb, umístěný téměř přesně ve středu domu. Halu, obývací pokoj a hernu oddělují posuvné dveře, takže jejich zasunutím lze vytvořit téměř jednotný kontinuální prostor. Vnitřní stěny jsou též z pohledového betonu. Celkové řešení interiéru, i díky posuvným dveřím, evokuje japonské pojetí prostoru a estetiky. K schodišťové hale, která zprostředkovává spojení přízemí s patrem, přiléhají koupelna a technická místnost. V patře se nacházejí vedle další koupelny a samostatného WC hlavně pracovna, ložnice rodičů a dětský pokoj. Ten je možno dle potřeby rozdělit na dvě samostatné místnosti. Přirozené osvětlení tohoto prostoru zajišťuje pásové okno, směřující k jihu. Dům má dřevěný výraz, ale konstrukčně jde o stěnový nosný systém, kombinující porothermové zdivo a železobeton. Strop nad přízemím tvoří železobetonová deska, střecha je nesena dřevěnými nosníky položenými do betonového věnce. Vyspádování by mělo zabránit problémům s dešťovou vodou a hlavně s tajícím sněhem. Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo systému země-voda, které v případě potřeby doplňuje výše zmíněný centrální krb.

Výskyty v jiných databázích

Archiweb:
www.archiweb.cz

Slavné vily / Slavné stavby:
www.slavnevily.cz

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

Foto: Jiří Jiroutek

[IMG]

situace

Aťák architekti

[IMG]

půdorys 2NP

Aťák architekti

[IMG]

půdorys 1NP

Aťák architekti

[IMG]

pohled východní

Aťák architekti

[IMG]

řez

Aťák architekti